top of page
Művészeink
Blaskovics László - férfi szoprán
Felszeghy Judit - koloratúr szoprán
Gál Márta - csembaló

Kállay Ágnes hatéves korában kezdett csellózni Kovácsné Angyal Magda növendékeként, majd Déri György tanítványa volt a Bartók Béla Konzervatóriumban. Tanulmányait a Zeneakadémián, Csurgay István osztályában folytatta, ahol 2006-ban szerzett diplomát. Ezt követően Német Állami Ösztöndíjjal (DAAD) a kölni Zeneművészeti Főiskolán Maria Kliegelnél folytatta tanulmányait. 2008 szeptemberétől TA ösztöndíjjal a MontclairState Egyetemen (USA) tanult, NicholasTzavaras és a Shanghaikvartet növendékeként. 2004 tavaszán első díjat nyert az Alpok-Adria Nemzetközi Csellóversenyen, Olaszországban, majd 2007-ben, Londonban a Beethoven Piano Society of Europe által rendezett kamarazenei versenyen első helyezést ért el, szonáta kategóriában. 2010 januárjában beválogatták a 13 legjobb csellista közé az 5. Unisa Nemzetközi Vonósversenyen Dél-Afrikában. Részt vett Ralph Kirshbaum, TsuyoshiTsutsumi, Philippe Muller, Guido Schiefen, Déri György, Alberto Portugheis, Gulyás Márta és Martin Lovett mesterkurzusain. 2010-ben beválogatták a Tanglewood Nyári Zenei Fesztiválra, ahol olyan híres művészekkel dolgozhatott együtt mint Joel Krosnick, EmanuelAx, Steven Ansell, Norman Fischer, PieterWispelwey, Rafael Frühbeck de Burgos, Michael Tilson Thomas, Herbert Blomstedt, Stefan Asbury, Robert Spano és John Williams. Tagja a Camerata Hungarica, a Marquise és az Excanto régizene együtteseknek és állandó vendége a MandelQuartetnek. Rendszeresen játszik a GwenToth által vezetett, New Yorkban működő Artek régizene együttessel. 2013-ban doktorált a Stony Brook Egyetemen ( USA), ahol tanára Colin Carr volt. Jelenleg a Liszt Zeneművészeti Akadémia és a Bartók konzervatórium tanára.

 

Kállay Katalin a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult brácsát Papp Sándornál és blockflötétCzidra Lászlónál, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és a Szegedi Tudományegyetem régizene-blockflöte szakán folytatta tanulmányait, ahol tanára Lőrincz László volt. A historikus előadásmóddal kapcsolatos ismereteit Peter Holtslag, Prehoffer Gábor és AnnekeBoeke mesterkurzusain mélyítette el. Számos régizene együttesben játszik (MandelQuartet, Magyar Reneszánsz Együttes, Camerata Hungarica, Sebastian Consort, Marquise, Excanto, Musica Profana, Savaria Barokk Zenekar, Rosella, Tercina); koncertezett Londonban a Hungary in Focus és a Docklands Fesztiválokon, Kimboltonban (Kimbolton Kastély), Brixworth-ben, Welliborough-ban, Weimarban (HochschulefürMusik „Franz Liszt”), Regensburgban, Belgrádban, Nicosiában, Innsbruckban, Trierben, Ljubjanában és
Velencében (Velencei Karnevál). Szerepelt a Budapesti és a Gödöllői Tavaszi Fesztiválon, a Börzsöny Barokk Napokon, a Budapesti Bach-héten, a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, a Zempléni Napokon, a Sziget Fesztiválon, a Tatai Barokk Fesztiválon, a Palotanegyed Fesztiválon, a SeviqcBrezice Régizene Fesztiválon (Szlovénia), az Ars Antiqua Europae In ViaGothica fesztiválon (Csetnek), a Várnai Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a TageAlterMusik in Herne fesztiválon (Németország), valamint állandó közreműködője a Művészetek Völgye Fesztiválnak. Budapesten fellépett, többek között, a Zeneakadémia Nagytermében, a Művészetek Palotájában (Fesztivál Színház), a Régi Zeneakadémián, az Óbudai Társaskörben, a Nádor teremben, a Rádió Márványtermében, a Bartók Béla Emlékházban, a Festetics Palotában, a FUGÁban, a Belvárosi Szent Mihály Templomban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Báltermében, a Budai Várban, a Nemzeti Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban. Olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Czidra László, Németh Pál, Vashegyi György, Vásáry Tamás, Philip Pickett, PenelopeRapson (Fiori Musicali, England), GwendolynToth (Artek, New York), Peter Zajíček (MusicaAeterna, Pozsony). Tanított a Budapesti Kortárstánc Főiskolán, jelenleg a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola és a Győri Reneszánsz és Barokk Hét hangszeres kurzusának kamarazene–és blockflötetanára, valamint óraadó tanár a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Ward Mária Zeneművészeti Szakközépiskolában, és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. A gyakorlati zenélésen és a tanításon kívül rendszeresen ír zenekritikákat, műsorismertetőket, programfüzeteket a Művészetek Palotája, „A Zongora” sorozat, a Concerto Budapest, a Muzsika és a Müpa Magazin számára.

Kállay Ágnes  - cselló 
Kállay Katalin  -  furulyák

Blaskovics László a Marquise együttes vezetője, énekese, megalkotója, designere és menedzsere. Hangfaja a férfi szoprán, nagyon ritka, a világon nem több mint 20 énekes képes ilyen hangon megszólaltatni a barokk zenerepertoárt. Koncertjeiken 15 év énektanulás és színpadi rutin összhangja csendül fel előadásában. Korunk nagy koloratúr énekesnői voltak tanárai: Geszty Sylvia, Ötvös Csilla és Laki Krisztina. E mellett számos mesterkurzuson tanult régizenét és stílusérzéket. 2002-ben Murciában a Geszty Szilvia Nemzetközi Koloratúr Énekverseny különdíjasa lett. 2008-tól 4 évig Angliában élt, koncertezett a Fiori Musicali régizene együttessel és tanított a Northampton megyei zenei központban.
Jelenleg Magyarországon él, tanít, mesterkurzusokat szervez, és koncertezik a Marquise és Fiori Musicali együttesekkel.

 

A kolorálás mesteri művelése, párosulva természetes, tiszta csengéssel, mellyel leginkább jellemezhető Felszeghy Judit énekesnö hangja. Zenei képzettségét a Kodály-módszer alapozta meg, majd 10 év zongora és 15 év kóruséneklési múlttal indult el szólóénekesi karrierje, melyet Geszty Sylvia, Ötvös Csilla és Laki Krisztina operaénekes tudása és tapasztalata tett még gazdagabbá. Blaskovics Lászlóval együtt, hosszú évek tanulmányai, a barokk és klasszikus zene és kor minél mélyebb megismerése vezetett el a Marquise, barokk kosztümös kamaraegyüttes megalapításához, melynek azóta is énekesei és vezetöi. 6 éve Angliában él, tanít a Northampton megyei zenei központban, és koncertezik a Fiori Musicali, a Sub Rosa és Marquise régizene együttesekkel.

Gál Márta csembaló- és zongoraművész, a Bp.-i Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. 1973-ban diplomázott a Zeneakadémia zongora szakán, Szegedi Ernő növendékeként, majd 1975-ig a weimári Franz Liszt Hochschule-n kamarazenével és dalkíséréssel foglalkozott. 1975-ben lett a Bp.-i Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára. Jelenleg Kertész
Ottó csellista növendékeit korrepetálja, de az idők folyamán, rajta kívül, együtt dolgozott Mező Lászlóval, Banda Edével, Pallagi Jánossal, Rásonyi Leilával, Perényi Miklóssal és Fridrich Ádámmal is. Növendéke volt számos, ma már a nemzetközi zenei életben is méltán elismert muzsikus: zenekari tagok, tanárok, szólisták. 1977 óta csembalózik. A régizene historikus előadásmódját a belgiumi Antwerpenben sajátította el, Kennet Gilbert és Jos van Immerseel csembaló és fortepiano mesterkurzusain. Több nemzetközi mesterkurzus zongorakorrepetítora volt (Fritz Ehlers, Rudolf Nel, Mező László, NellySöreghiWunderlich, Guido Schiefen). A Soproni Régizenei Napokon Guy de May énekkurzusán csembalózott. A Szentendrei Régizenei Napokon több alkalommal tartott kamarazene- és csembalókurzust. Zeneakadémián végzett korrepetítori, tanári munkája mellett szólócsembaló- kamara- és kamarazenekari koncertek szólistája, continuójátékosa, rádióműsorok szereplője, valamint CD-lemezek közreműködője. 2004 óta a Marquise kosztümös barokk együttes csembalistája, akikkel ez ideig már több, mint százötven sikeres koncerten lépett fel országszerte, hazai és külföldi barokk fesztiválokon.

Michael Ryan -   próza
 
Kocsis Dénes -  próza
 
 Heisz Krisztián -  próza
 
bottom of page